V bližini šole imamo več kalov, ki so v preteklosti služili kot pomemben vir vode, danes pa predstavljajo dragocen življenjski prostor za številne rastlinske in živalske vrste. V petek, 17. maja 2024, smo v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, na to temo izvedli naravoslovni dan.

Pridružili so se nam štirje biologi, opremljeni z vso potrebno raziskovalno opremo. Po kratkem uvodu, kjer smo osvežili znanje o kalih in njihovem pomenu, smo se hitro razdelili v dve skupini in se podali na teren. Raziskovali smo dva bližnja kala in s pomočjo biologov skušali ujeti in prepoznati čim več organizmov v in ob njih.

Naši kali so v dobrem stanju in predstavljajo dom številnim živalim. Našli smo pupke, paglavce, žabe, vodne hrošče, polže ter številne druge manjše živali. Posebej nas je navdušil kačji pastir in zanimiva ličinka, iz katere se ta čudovita žuželka razvije. Žal pa smo v obeh kalih našli tudi ribe, ki tja ne sodijo in negativno vplivajo na naravno ravnovesje. Vsako žival, ki smo jo ujeli, smo si podrobno ogledali in nato pazljivo vrnili nazaj v naravo.

Naravoslovni dan smo zaključili s pogovorom in ustvarjalnim izražanjem vtisov. Mlajši učenci so na podlagi svoje izkušnje in doživetja ustvarili likovne izdelke, starejši pa so svoje misli strnili v obliki krajših zapisov. V okviru naravoslovnega dne, smo se naučili veliko novega o življenju v kalih in predvsem o pomembnosti varovanja teh občutljivih ekosistemov.

(Visited 67 times, 1 visits today)