Letošnji Prešernov dan smo na šoli posvetili spodbujanju branja in ozaveščanju o pomenu kulture in ustvarjalnosti za naše dobro počutje, rast in razvoj.

Začeli smo s predstavitvijo letošnjih Prešernovih nagrajencev in drobcev njihovega dela. Ker je nagrado Prešernovega sklada dobil ilustrator, stripar in likovni pedagog Ciril Horjak, smo usmerili daljnogled na področje stripa.

Kmalu nam je pozornost pritegnil Ivan Mitrevski, ploden ustvarjalec in promotor branja v okviru društva Bralna značka Slovenije, ki se nam je zdel več kot primeren za naš namen. Najprej smo se oborožili z njegovimi izdajami in na hodniku pripravili razstavo njegovih del. Sledilo je tiho branje po kotičkih, kjer so si učenci lahko izbirali svoji starosti primerna dela. Udobno smo se namestili in spoznavali, kako lepo je, če se lahko v miru in tišini potopimo v svet literarnih junakov.  

Sledil je najzabavnejši del, poustvarjanje na temo prebranega in risanje portretov »našega« avtorja, ki smo si ga predrzno sposodili, ne da bi kaj vedel o tem.

Nastala je serija podob po prizorih iz njegovih stripov, portreti po umetnikovi podobi, stripi na podlagi basni, najmlajši pa so s skupnimi močmi izdelali lastno knjižico po prebranem delu. Na koncu naj rečemo le, da nas ustvarjalnost več kot bogati, piko na i pa naj postavijo izdelki v galerijah spodaj.

Umetnikovi portreti Poustvarjanje po prebranem Stripi po basnih Poustvarjanje po knjigi Pika Pikapolonica išče mamico https://online.flippingbook.com/view/731890716/
(Visited 58 times, 1 visits today)